Šta je spiralan stabilizacija?

Spiralna stabilizacija je metod kineziterapije kojom tretiramo akutne i hronične bolove u leđima, vratu, ramenima i kukovima različite etiologije, skoliozu, lordozu, kifozu, i drugo. Metoda je pogodna za decu, odrasle, starije osobe i sportiste, kod svakog ko želi da poboljša svoje držanje, spreči povrede, i poboljša sportsku kondiciju.

Vežbe se izvode isključivo uz nadzor sertifikovanog fizioterepeuta, a kada pacijent savlada program savetuje se svakodnevno sprovođenje vežbi u kućnim uslovima.

Nažalost, tehnologija i neaktivan sedentarni način života nas ometaju u optimalno koordinisanom kretanju i pravilnom funkcionisanju spiralnnih lanaca. Ovo je uzrokovano povećanjem tonusa i skraćenjem mišića u vertikalnim mišićnim lancima, uglavnom paravertebralne muskulature i fleksora kuka. Pored toga, slabost mišića uzrokuje mišićnu neravnotežu u telu koja dovodi do kompresije kičme i zglobova, što zauzvrat izaziva bol u leđima.

Vežbe spiralne stabilizacije eliminišu mišićne neravnoteže. Svaka vežba smanjuje napetost mišića u vertikalnim lancima i jača mišićnu slabost u spiralnim lancima. Jačanje spiralnih mišićnih lanaca (trbušnih mišića, mišića leđa između lopatica, gluteusa) stvara prirodnu kičmenu trakciju i dekompresiju, time se regenerise kičma i ublažava bol.

Autor: Dijana Jaćimović, VST

Ostali povezani članci

Scroll to Top