Inkontinencija nastaje kao stanje nevoljnog oticanja mokraće, koje se može objektivno dokazati, a bolesniku je to socijalni i higijenski problem koji značajno remeti kvalitet života.

Najčešći uzroci urinarne inkontinencije su:
  • neurološka oštećenja (povrede kičmene moždine, moždani udar, Multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Spina bifida, i drugo),
  • spuštena materica,
  • uvećana prostata,
  • Dijabetes mellitus, i drugo.

Šta su Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe su vežbe mišića karličnog dna koje imaju za cilj njihovo jačanje što pomaže u smanjivanju rizika od pojave nevoljnog oticanje urina ali i drugih problema kao što su spad bešike i materice, posebno u slučajevima kada postoji rizik za to.

S obzirom da mišići karličnog dna vremenom i procesom starenja slabe neophodno je njihovo jačanje jer tako dajemo potporu materici, bešici i crevima.

Kada se rade Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe se mogu raditi bilo kada, a preporučeno je da se rade preventivno, pre nego što se problemi sa inkontinencijom jave. Posebno se savetuju tokom i posle trudnoće.

Posebno je važno raditi ih ako dođe do nevoljnog oticanja urina dok kašljete, kijate, smejete se, trčite, skačete ili kada se napregnete da podignete neki teži predmet.

Kako se rade Kegelove vežbe?

Prvo morate naučiti da prepoznate mišiće koje treba da vežbate. To ćete najlakše uraditi ako pokušate da zaustavite oticanje mokraće tokom akta mokrenja. Ako to uspete, našli ste prave mišiće.

Sledeći korak je da naučite pravilno da vežbate – ispraznite bešiku, lezite na leđa, zategnite mišiće karličnog dna, držite ih zategnutim dok izbrojite do pet, i onda ih opustite. Ponovite pet puta. Kada to uspete, pokušajte da ih držite stegnutim dok izbrojite do deset, pa se odmorite deset sekundi, pa zategnite ponovo. Fokusirajte se samo na mišiće karličnog dna – nemojte stezati stomačne mišiće, mišiće zadnjice ili butine i dok radite vežbe, dišite pravilno – nemojte zadržavati dah.

U procesu rehabilitacije, odnosno u sklopu fizioterapije, Kegelove vežbe izvode se u kombinaciji sa drugim terapijskim procedurama (elektrostimulacija, biofeedback).

Koliko često raditi Kegelove vežbe?

Za početak, radite vežbe bar tri puta dnevno, po deset puta, a kad naučite kako da ih pravilno radite, možete ih raditi kadgod čak i kada radite nešto drugo – peglate, gledate televiziju, čitate. Ako se pravilno izvode, Kegelove vežbe pokazuju poboljšanje nakon 20 do 60 dana.
Autor: Dijana Jaćimović, VST

Ostali povezani članci

Scroll to Top