Urološki ultrazvuk

Urološki ultrazvučni preled je neinvazivna, bezbolna i bezbedna dijanostička metoda kojom se detektuju promene na organima urinarnog trakta ( bubrezi, mokraćna bešika i prostata). Često se ovaj pregled kombinuje sa ultrazvukom testisa i abdomena. Ova dijagnostička procedura nema nikakva štetna dejstva na zdravlje pacijenta i može se ponavljati neograničen broj puta.

Zbog čega se obavlja urološki ultrazvučni pregled?

Urološki ultrazvučni pregled se najčešće radi na preporuku urologa ili nefrologa, ali se može raditi i preventivno. Preventivni urološki ultrazvuk je naročito važan kod muškaraca nakon 50. godine života kada se savetuje godišnja kontrola, a kod muškaraca koji u porodičnoj anamnezi navode postojanje karcinoma prostate onda se preventivni ultrazvuk savetuje nakon 40. godine života jednom godišnje.

Pojava krvi i promena u mokraći, otežano mokrenje, bol u donjem delu stomaka, sterilitet i erektilna disfunkcija su samo neki od simptoma zbog kojih je potrebno uraditi urološki ultrazvuk.

Kako se izvodi urološki ultrazvuk?

Urološki ultrazvučni pregled izvodi specijalista urologije ili radiologije, najčešće kao dopunu specijalističkom pregledu u cilju preciznijeg postavljanja dijagnoze. Pregled se obavlja u ležećem položaju, na leđima, ali u određenim segmentima pregleda na zahtev lekara potrebno je da se pacijent okrene na levi ili desni bok. Pregled je bezbolan, a jedinu neprijatnost pacijenti mogu da oseta kada lekar pritiska jače sondu ili kada prelazi sondom preko regije pune mokraćne bešike.
Urološkim ultrazvukom posmatramo bubrege, mokraćnu bešiku i prostatu i testise kod muškaraca.
Ovim pregledom se mogu odrediti veličina i struktura organa i dijagnostikovati promene kao što su:
  • kamen ili cista u bubregu,
  • polipi ili kamen mokraćne bešike,
  • uvećanje prostate,
  • tumorske promene na organima i drugo.
Kod nekih promena lekar može savetovati dodatnu dijagnostiku u vidu MSCT ili MRI.

Pregled uobičajeno traje oko 30 minuta.
Odmah nakon pregleda pacijent može da nastavi sa svakodnevnim aktivnostima.

Priprema za urološki ultrazvuk

Priprema za pregled podrazumeva:
  • nekoliko dana pre pregleda ne unosite hranu koja nadima (grašak, pasulj, kupus, sočivo, i dr.),
  • sat vremena pre pregleda potrebno je popiti 2-3 čaše negazirane vode i ne mokriti do završetka pregleda.
Scroll to Top