Utrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna, efikasna, bezbolna i bezbedna metoda snimanja trbuha pomoću ultrazvučnih talasa kojima se dobijaju korisni podaci o stanju unutrašnjih organa. Organi koji se ultrazvukom mogu pregledati su: jetra, žučna kesa, žučni kanali, slezina, pankreas, trbušna šupljina, limfne žlezde, krvni sudovi abdomena, mokraćna bešika i mokraćni kanali, prostata, bubrezi i nadbubrežna žlezda.

U toku pregleda sagledavamo oblik, veličinu, pokretljivost i prokrvljenost, ali i sve druge promene na osnovu kojih možemo da postavimo dijagnozu ili izrazimo sumnju u pojavu oboljenja za koja je neophodna dodatna dijagnostika.

Ultrazvukom abdomena možemo da uočimo različite promene na organima kao što su ciste, hemangiomi i tumori i pojavu konkremenata (kamenaca) u žučnoj kesi, bubrezima i mokraćnoj bešici.

Priprema za ultrazvuk abdomena

Pacijentu se savetuje da ne jede nekoliko sati pre pregleda, a poslednji obrok treba da bude u vidu dvopeka i čaja. Nekoliko dana pre pregleda treba izbegavati hranu koja nadima (grašak, pasulj, kupus, boranija, sočivom i drugo).

Ukoliko prelged podrazumeva i pregled mokraćne bešike, onda je neophodno da pred sam pregled pacijent pipije nekoliko časa vode kako bi bešika bila puna i mogla da se adekvatno pregleda. Kod pregled žučne kese i žučnih puteva ne treba piti kafu dan pre pregleda.

Ukoliko se radi o nekom hitnom stanju, ultrazvučni pregled se obavlja bez pripreme.

Ultrazvuk abdomena ne treba da rade samo osobe koje imaju neki problem, već je prihvaćeno da je ovaj pregled potrebno raditi jednom godišnje u cilju prevencije.
Scroll to Top