Terapija kolagenom

Kolagen je najrasprostranjeniji protein u ljudskom organizmu koji obuhvata oko 40% svih belančevina čovečjeg tela, a jako je važan u hrskavici, tetivama, ligamentima, kostima, zubima. Omogućava zategnutost kože i krvnih sudova, a prisutan je i kao kristalin u očnom sočivu.

Postoji 28 tipova kolagena, opisanih u literaturi. Najzastupljeniji je kolagen tip I, koji čini osnov vlaknima vezivnog tkiva. Pored njega česti su kolagen tipovi II, III i IV.
Na osnovu najnovijih istraživanja stanje kolagena u ljudskom telu određuje biološka starost organizma što se najviše vidi po promenama na koži jer kolagen čini 70% belančevina kože.
Endogeno proizvedeni kolagen igra veoma važnu ulogu u zdravlju čoveka. On se u organizmu neprekidno obnavlja i odumire. Međutim, vremenom se proces stvaranja usporava i nastaje deficit kolagena. Degradacija i iscrpljivanje prirodnog kolagena u telu se povezuje sa mnogim zdravstvenim problemima. Zbog toga je neophodno nadomestiti nedostatak endogenog kolagena u cilju lečenje i oporavljanje tkiva u telu.

Kolagen reaktivira sposobnost fibroblasta da sintetiše novi kolagen aktivirajući mehanizme reparacije i remodeliranja povređenog vezivnog tkiva. Indukcijom reparatornih procesa moguće je usporiti degenerativne procese, smanjiti inflamaciju i bol i poboljšati pokretljivost zglobova. Zbog toga je primena preparata kolagena našla svoje mesto u fizikalnoj, regenerativnoj i sportskoj medicini, ortopediji, dermatologiji i estetskoj medicini.
Aplikacija egzogenog kolagena se vrši uz pomoć igala (subkutano, intradermalno, periartikuarno i intraartikulkarno).

Protokol je različit za akutne i hronične lezije. Kod akutnih lezija protokol podrazumeva aplikaciju preparata kolagena jednom dnevno tri dana zaredom, zatim dva tretmana nedeljno do eliminacije simptoma. Kod horničnih lezija protokol podrazumeva aplikaciju preparata kolagena dva puta nedeljno prve dve nedelje, a zatim jednom nedeljno šest nedelja zaredom. Protokol dalje podrazumeva primenu preparata kolagena jednokratno svaka tri meseca.
Najčešće indikacije za primenu preparata kolagena su:
  • promene na intervertebralnim diskovima sva tri segmenta kičmenog stuba,
  • degenerativna oboljenja kičme, kukova, kolena i sitnih zgloba šake i stopala,
  • delimične rupture, ligamenata, tetiva, i mišića,
  • teniski i golferski lakat,
  • posttraumatski ili postoperativni akutni i hronični artrosinovitis,
  • kao terapija održavanje pre i nakon oepracija kukova i kolena,
  • u dermatologiji i estetskoj medicini i drugo.
Kontraindikacije za primenu kolagena nema. Alergijske reakcije do sada nisu zabeležene.

Preparati kolagena nemaju interakciju sa drugim lekovima i mogu se primenjivati u kombinaciji sa drugim regenerativnim procedurama ili fizikalnom terapijom.
Scroll to Top