Hijaluronska terapija

Hijaluronska kiselina je prirodni glikozaminoglikan, supstanca koja je sastavni deo čovečjeg tela, a koja ima i sposobnost da vezuje vodu i zadrži je u dubokim slojevima.

Hijaluronska kiselina
koži daje hidrataciju, gipkost i tonus, a u zglobovima:

  • pospešuje rast hrskavice,
  • smanjuje upalu, i
  • vezujući se za vodu stvara viskozni gel koji deluje kao amortizer i poboljšava pokretljivost.
Zbog ovih svojih karakteristika hijaluronska kiselina je svoje mesto našla u ortopediji, fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, dermatologiji, i drugo.

U fizikalnoj medicini i rehabilitaciji hijaluronska kiselina se najčešće koristi kod osteoartritisa kuka i kolena, smrznutog ramena, teniskog lakta, povreda tetiva i ligamenata, i drugo.
Kontraindikovano je davati hijaluron kod osoba kod kojih je poznata alergija na ove preparate i kada je na mestu apolikacije prisustna lokalna infekcija.

Ne preporučuje se upotreba injekcija hijaluronske kiseline kod dece, žena koje su trudne ili doje i osoba sa malignim oboljenjima.

U zavisnosti od vrste injekcije, možete dobiti jednu injekciju u vremenskom periodu od godinu dana ili tri injekcije u razmaku od mesec dana. Nakon injekcije izbegavati teške aktivnosti tokom jednog ili dva dana.

Najčešći kratkotrajni neželjeni efekti su bol na mestu ubrizgavanja i otok zgloba koji je tretiran. Ovi neželjeni efekti nestaju u roku od nekoliko dana.

Retko se u injektiranom zglobu može pojaviti veća upala.
Scroll to Top