Preventivne mere i zaštitni položaji i pokreti

Oboljenja kičmenog stuba predstavljaju jedan od najučestalijih bolnih sindroma i najčešći uzrok odsustvovanja sa posla. Degenerativni proces jedan je od najvažnijih uzroka oštećenja kičmenog stuba i intervertebralnih diskusa, a njemu prethodi poremećaj u nutriciji (ishrani) ćelija. Faktori koji mogu poremetiti nutriciju su osim faktora koji dovode do inflamacije (zapaljenja), još i ateroskleroza, gojaznost, genetska predispozicija degeneraciji i nedovoljna, dugotrajna i neadekvatna fizička aktivnost.

Savremeni način života bez adekvatne fizičke aktivnosti dovodi do slabljenja muskulature i oštećenja kičmenog stuba. Sa druge strane, dugotrajno i neadekvatno vežbanje jednostrano opterećuje kičmeni stub i dovodi do ateroskleroze koja je jedan od faktora degeneracije.

Preventivnim merama korigujemo nepravilne stavove i pokrete, a pravilnim vežbama jačamo muskulaturu kako bi postigli ravnomerno opterećenje kičmenog stuba i usporili proces degeneracije. Pravilno vežbanje podrazumeva individualan pristup uz sprovođenje kineziterapijskog protokola u zavisnosti od uzroka tegoba i funkcionalnog stanja. Osim toga, da bismo zaštitili kičmeni stub od obolevanja, ali i da bismo umanjili već postojeće tegobe, neophodno je da upoznamo i kao obrazac ponašanja usvojimo određene položaje i pokrete koje jednim imenom nazivamo, zaštitni položaji i pokreti.

Edukacija pravilnog vežbanja i zaštitnim položajima i pokretima traje kratko, a na Vama je da ih usvojite i primenjujete u svakodnevnim aktivnostima.

Zaštitni položaji dece i odraslih u toku sedenja/ustajanja

Zaštitni položaji dece i odraslih u toku učenja

Zastitni polozaj kod dece

Zaštitni položaji u toku rada na računaru

Sedenje ispred kompjutera

Zaštitni položaji u toku dizanja tereta

Zaštitni položaji u toku korišćenja mobilnih telefona

Postura

Zastitni polozaj u toku koriscenja mobilnog telefona

Zaštitni položaji u toku leganja i ustajanja iz kreveta

Zaštitni položaji u toku spavanja

Zastitni polozaj u krevetu sa jastukom

Zaštitni položaji u toku šetnje, vožnje bicikla i trčanja

Zastitni polozaj u toku setnje
Zastitni polozaj u toku voznje bicikle

Zaštitni položaji u toku vožnje auta

Zaštitni položaji u toku dizanja deteta

Sedenje u automobilu

Zaštitni položaji u toku izvođenja aktivnosti dnevnog života

Peglanje
Ciscenje
Vezivanje cipela
Umivanje
Scroll to Top