Centar za mladeže i tumore kože

S obzirom da se značajan broj malignih melanoma razvija na postojećem mladežu, neophodna je njihova redovna kontrola koja se sastoji pre svega u samopregledima, a jednom godišnje se savetuje dermoskopski pregled od strane dermatologa.

Promene na mladežu kod kojih je indikovan dermoskopski pregled su:

  • promena boje celog mladeža ili delova mladeža,
  • promena do tada ravnih i jasnih ivica u nejasne i nazubljene,
  • pojava crvenog ili belog prstena oko samog mladeža, i
  • naglo uvećanje mladeža ili bol.
Dermoskopija je neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda, koja je od velike važnosti za rano otkrivanje i lečenje melanoma kože. Ova metoda omogućava dubinski pregled kože i drugih promena na koži, koje nije moguće uočiti golim okom. Metoda se sprovodi pomoću optičkog instrumenta – dermoskopa. Na kožu se nanosi imerziono ulje ili gel. Tada koža na tom mestu postaje vidljiva i anatomske strukture postaju jasno vidljive.
Za svaku uočenu kožnu promenu postoje specifični kriterijumi na osnovu kojih se određuje tip promene, odnosno, da li je u pitanju bezopasan mladež ili maligno oboljenje.
Ukoliko dermoskopski pregled ukaže na sumnjive promene na koži, pacijent se upućuje na hiruško uklanjanje i histopatološku verifikaciju.
Radiotalasno uklanjanje beignih lezija je bezbolna metoda koja ne ostavlja ožiljke i ne izaziva krvarenje. Najčešće se koristi u dermatohirurgiji i plastičnoj hirurgiji zbog minimalne traume, lakog zarastanja rana i bezbolnog i bezbednog uklanjanja promena na osetljivim mestima. Ovom metodom se mogu uklanjati i druge promene na koži (bradavice, fibrome, aterome, keratoze, ganulome, ksantelazme, angiome, dermatofibrome, siringome).
U Poliklinici Analgesis Group omogućili smo Vam sve što je potrebno za mladeže i suspektne tumore kože na jednom mestu:

  • klinički pregled – analiza mladeža po ABCDE pravilu (ABCDE rule),
  • dermoskopski pregled mladeža i drugih promena suspektnih na malignitet kože – po metodi analize obrasca (pattern analysis),
  • softverski follow up – leviacam, fotofinder,
  • hirurško uklanjanje mladeža (preventivno ili terapijsko) i drugih suspektnih lezija kože,
  • histopatološka analiza uklonjene promene kože sa procenom sigurnosnih margina.

Specijalista dermatovenerologije

Subspecijalista onkologije

Scroll to Top