Aкupunкtura

Akupunktura je metod lečenja koji se razvijao tokom nekoliko milenijuma. Sastoji se iz dijagnostičkog pristupa i terapijskog tretmana patofizioloških promena. Predstavlja metod lečenja tradicionalne kineske medicine prilikom koje se u precizno locirane tačke na koži aplikuju metalne igle, a terapijski efekat postiže kombinacijom uboda na način koji zavisi od vrste i karaktera oboljenja. Кlasični koncept zdravlja počiva na homeostazi vitalne energije (Qi). Vitalna energija kruži prema tačno definisanim putevima, meridijanima i kanalima, a svaki eksces (hiper ili hipo) dovodi do disbalansa, odnosno bolesti. Na kanalima ima ukupno 361 tačka, i još 40 ekstra tačaka van kanala. Кoriste se još i a-ši tačke (bolno osetljive tačke) i iskustvene tačke. Biofizička istraživanja akupunkturnih tačaka na koži utvrdila su da je električni otpor manji 5-10 puta nego na susednim delovima kože, da je električni kapacitet veći 20-25%, energetski metabolizam kiseonika tri puta veći, resorpcija aerojona i koncentracija radioaktivnih izotopa znatno veća i da su akupunkturne tačka aktivne i 48 sati nakon smrti.
Kinezitrapiju čine dva fundamentalna principa: primena vežbi i edukacija.

Prema klasičnim načelima tradicionalne kineske medicine bol nastaje kao posledica stagnacije energije u jednom ili više kanala uzrokovan unutrašnjim ili spoljnim faktorima. Balans vitalne energije se postiže stimulacijom akupunkturnih tačaka

Mehanizmi delovanja u akupunkturnoj analgeziji su:

  • kontrola ulaska bolnih impulsa (Gate control theory),
  • neurohumoralni odgovor – stimulacija i oslobađanje endogenih opioida,
  • podizanje praga za bola,
  • aktivacija sistema descendentne inhibicije (serotonergički i adrenergički mehanizmi).

Najčešća indikacije za primenu akupunkture su hronična bolna stanja i to kod: bolova u lumbalnom i vratnom delu kičme sa radikulopatijom, ostaoartritis kolena i ramena, adhezivni kapsulitis (smrznuto rame), trigeminalna neuralgija i druge kranijalne neuralgije, glavobolje, kompleksni regionalni bolni sindrom (Sudekova distrofija), dijabetična polineuropatija, posteherpetična neurolgija, interkostalna neuralgija, stanja nakon povrede glave, kičmene moždine i moždanog udara sa posttraumatskim bolovima, fibromijalgija, teniski i golferski lakat, paraze ili paralize perifernih nerava (paraliza facijalnog nerva) itd.

Osim u terapiji bola akupunktura ima povoljan efekat kod: alergija, bronhitisa, gojaznosti, zujanja u ušima, noćnog mokrenje kod dece, retencije urina, anksioznosti, insomnije, infertiliteta, iregularnog menstrulanog cikulsa, konstipacije, dijareje, itd.

Uobičajeno je da se akupunktura primenjuje dve do četiri nedelje, u trajanju od 20 do 40 minuta. Preskripcija je individualna i sprovodi se za svaki entitet. Može se primeniti kao samostalna metoda ili u kombinaciji sa drugim terapijskim modalitetima, pre svega fizikalne medicine i rehabilitacije.

Bol u leđima, koje navike vode kvalitetnijem životu sa manje bola?

Bol u leđima, koje navike vode kvalitetnijem životu sa manje bola?

Predstavljanje klinike u emisiji Info Klinika na Pink TV

Predstavljanje klinike u emisiji Info Klinika na Pink TV

Predstavljen prvi Centar za bol „Analgesis“

Predstavljen prvi Centar za bol „Analgesis“

KORISNE INFORMACIJE

Centar za bol je zvanična ordinacija Baleta Narodnog pozorišta i Vaterpolo kluba Crvena Zvezda.

Imamo ugovore sa najvećim osiguravajućim kućama u Srbiji, GENERALI, UNIQA osiguranje i Wiener Städtische osiguranje.

NAŠE OSOBLJE

Doc. dr. Saša
Milićević
Bojana Milošević
fizioterapeut
Slider

KONTAKT

Baba Višnjina 19, Vračar
11100 Beograd, Srbija

+381 11 3444 111
+381 66 3444 11